Recensie Alles is nu – Amy Giles

Uitgeverij: Zomer en Keuning
Genre: Young Adult, feelgood
Bladzijdes: 288
Prijs: € 18,00
Waardering: ★★★★★

Triggerwarning: zelfmoord, huiselijk geweld.

Ik heb dit boek ontvangen van Hebban omdat ik voor de leesclub was geselecteerd. Bedankt! Dit heeft op geen enkele manier mijn mening beïnvloed.

Waar gaat het over?

Van buitenaf lijken de McCauleys het perfecte gezin. Rijke ouders, twee mooie dochters, het gaat ze voor de wind. Maar wat er zich binnenshuis afspeelt, maakt oudste dochter Hadley langzaam kapot: ze wordt mishandeld door haar vader. Hadley doet er alles aan om haar zusje Lila ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu.

Mijn mening

Alles is nu speelt zich af in het verleden, het toen, en het heden. In het verleden lees je over Hadley die opgroeit in een liefdeloos gezin. Ze doet er alles aan om haar vader gelukkig te maken en doet alles wat hij van haar verwacht, toch lijkt niets hem gelukkig te maken. Ze wordt mishandeld door haar vader en op de steun van haar moeder hoeft ze niet te rekenen, haar brak hij al jaren geleden.

Het nu speelt zich af in het heden nadat er een ongeluk gebeurt is. Het blijft tot het einde raden wat er nou precies gebeurd is. Dat maakt het verhaal spannend en dat je wilt doorlezen. Het boek is vlot geschreven en ik ben geen enkele keer in de war geweest over in welke tijd ik mij op dat moment bevond en dat is knap.

Alles is nu is een verhaal dat in speelt op je gevoelens, je kunt niet anders dan meeleven met Hadley want alles wat zij meemaakt is onbegrijpelijk. Voor mij is het een ver-van-mijn-bedshow, gelukkig, maar helaas is dit voor sommige gezinnen dagelijkse kost.

De ontwikkelingen die Hadley als persoon doormaakt vond ik erg bijzonder om te lezen. Ze gaat van een bang meisje naar een sterke, krachtige jongvolwassene vrouw die voor zichzelf wilt opkomen.

Deze klap verandert me, meer dan alle andere. mijn hart, dat al onder het eelt zit, verhardt meteen. Blinde, roekeloze furie overmant me onmiddellijk en verbrandt alles wat in de weg staat, waardoor ik eindelijk word bevrijd van mijn constante angst.

Alles is nu is een verhaal wat ik met open mond heb zitten lezen en waar ik zo doorheen vloog. De schrijfstijl is prettig en het wisselen in tijd maakt het verhaal spannend. Je wilt geregeld Hadley door elkaar schudden en zeggen dat ze het niet langer moet pikken, maar aan de andere kant begrijp je haar denkwijze ook en is het bewonderenswaardig om te lezen hoeveel ze overheeft voor haar zusje Lila. Alles is nu gaat gepaard met kippenvel en laat je achter met een verdrietig hart, verdrietig voor de kinderen (3% van alle kinderen in Nederland werd in 2017 blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling) voor wie dit verhaal wel dichtbij komt. Het is een heftig verhaal wat meer aandacht verdiend en wat door iedereen gelezen zou moeten worden.

Het is de veelbetekenende manier waarop hij het zegt die me bijna sloopt, alsof hij de laatste stukjes van de puzzel legt en mijn leven eindelijk ziet voor wat het echt is.


Heb jij Alles is nu gelezen? Laat in de reacties achter wat jij ervan vond.

Geef een reactie

CommentLuv badge

4 comments

  1. Oke, ik reageer mega laat MAAAAAR ik heb dus het boek uit! Dit boek vond ik echt echt echt oprecht heel goed. Het was rauw en eerlijk, alhoewel ik nog meer wou te weten komen van ‘het nu’? Zonder al te veel te spoileren voor anderen. Dit omdat ik zelf heel graag lees over het psychologische effect van bepaalde trauma’s.

    1. Ja, dat had wel interessant kunnen zijn. Iets minder toen (minder lange aanloop) en iets meer nu. Maar ik had ook wel meer willen weten over het hoe en wat van de vader..