Pareltjes van boekhandels – Waanders in de Broeren

In oktober ging ik met mijn moeder een weekend weg naar Zwolle. We wilden eens gaan shoppen in een andere stad dan onze gebruikelijke steden en besloten Zwolle te kiezen. Natuurlijk niet geheel willekeurig gekozen want hier zit een boekhandel die ik heel graag wilde zien; Waanders in de Broeren.

Stukje geschiedenis

In 1465 hebben de Dominicanen het Broerenklooster en de Broerenkerk gesticht. Destijds zijn de panden gebouwd op een smalle strook land ten Noorden van de oude stadskern van Zwolle. Het klooster werd in 1580 gesloten waarna de kerk vanaf 1640 in gebruik is geraakt voor de Protestantse erediensten. in 1983 sloot de kerk zijn deuren voor de erediensten.

Tussen 1983 en 1988 werd de kerk gerestaureerd. Tijdens de restauratie kwamen prachtige gewelfschilderingen tevoorschijn. Daarna is de kerk gebruikt voor culturele evenementen en als expositieruimte. Tot aan de zomer van 2010 zijn in het rijksmonument verschillende tentoonstellingen georganiseerd.

Boekhandel Waanders was jarenlang gevestigd aan de Grote Markt in Zwolle. Wim Waanders, eigenaar van de boekhandel, wilde al sinds begin van de jaren negentig in de kerk een boekhandel met nevenfuncties vestigen. Pas in 2005, toen de gestart werd met de bouw van de boekhandel in de Dominicanenkerk in Maastricht, heeft Waanders het gemeentebestuur benaderd met zijn plan. Het rondkrijgen van zijn plan en de verbouwing hebben uiteindelijk zeven jaar in beslag genomen. In 2013 opende de boekhandel Waanders in de Broeren zijn deuren.

Algemene informatie

De boekwinkel ligt in de binnenstad van Zwolle en is op 16 minuten lopen vanaf het station. Op 3 minuten loopafstand is er eventueel ook een bushalte waar een bus stopt vanaf het station Zwolle.
Om de hoek van Waanders in de Broeren ligt ook een parkeergarage van Q-park.

De boekwinkel heeft ruime openingstijden:
Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:30-18:00
Woensdag 09:30-18:00
Donderdag 09:30-21:00
Vrijdag 09:30-18:00
Zaterdag 09:30-18:00
Zondag 12:00-17:00

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Waanders in de Broeren.

Mijn ervaring

Wanneer je de kerk binnen loopt, zie je eerst de tijdschriften hier dacht ik nog “Dit is een stuk kleiner dan ik dacht”. Toen ik vervolgens verder liep, moest ik moeite doen om mijn mond dicht te houden, deze wilde open vallen van verbazing. Wat een prachtige aangelegenheid. Een waar pareltje. Bij binnenkomst is rechts een brasserie waar je wat kan eten en drinken en wanneer je je omdraait naar links kijk je tegen de prachtige orgel aan. De winkel is uitnodigend en ruim ingericht en naast boeken kun je andere boekgerelateerde artikelen kopen, maar ook bijvoorbeeld ansichtkaarten.
Het aanbod boeken is overzichtelijk gesorteerd en er is echt een enorm aanbod. Je kunt hier uren rondlopen en genieten van alle boeken en de Broerenkerk zelf.
Alles aan deze plek is mooi de gewelfschilderingen op het plafond, de glas-in-loodramen, de orgel, het voelt echt als een unieke ervaring. Als je naar de hogere verdiepingen loopt, kun je een mooi over de hele winkel heen kijken en dan pas zie je echt hoe indrukwekkend het eigenlijk is.

Natuurlijk ging ik er niet weg zonder iets te kopen. Ik kocht Vox van Christina Dalcher en Huis vol leugens van Nicci French. Natuurlijk zijn dit dezelfde boeken als die ik zou kopen bij de boekhandel hier in het dorp, maar de ervaring en de ambiance maakt het een unieke ervaring.

Ben jij wel eens in deze boekwinkel geweest? Zo niet, dan kan ik je zeker aanraden om hem eens van binnen te bekijken!
Welke boekhandel vindt jij verder echt de moeite waard?

Geef een reactie

CommentLuv badge