Stephen Chbosky – De denkbeeldige vriend

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Genre: Thrillers & Spanning
Bladzijdes: 768
Prijs: € 19,99
Waardering: ★★★★


Ik heb dit recensie exemplaar gekregen van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie, ik wil de uitgeverij hiervoor bedanken. Het feit dat ik het boek gekregen heeft geen invloed op mijn recensie.

Waar gaat het boek over?

Christopher is zeven
Christopher is de nieuweling
Christopher heeft een denkbeeldige vriend.

Alleenstaande moeder Kate Reese is op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt erheen en één snelweg eruit.
Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd, maar niet onveranderd.
Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moederen en alle anderen in het dorp nooit meer hetzelfde zijn. Algauw raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven. Een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als strijdtoneel.

Mijn mening

In het begin moest ik eerst erg wennen aan dit boek. Dit lag niet zo zeer aan de schrijfstijl want die vond ik uniek en verassend. Het boek haalt net aan de 800 pagina’s niet en begint met een spannende proloog die je vijftig jaar mee terug de tijd in neemt, de proloog word gevolgd door korte hoofdstukken vanuit verschillende personen besproken. Had het boek 100 pagina’s korter gekund? Waarschijnlijk wel. De auteur herhaalt veel en ondanks dit mij niet afleidde of uit het verhaal haalde was het niet per se nodig.

De bewaker liep recht op Christopher af. Snoof in de lucht. Hij bleef vlak voor Christopher staan en liet zich op zijn knieën vallen. Hij deed zijn oogleden open, maar zijn ogen waren naar achteren gerold in zijn hoofd. Alleen oogwit, als een biljartbal. Of een wolk.

Aan het begin twijfelde ik of het verhaal wel mijn aandacht had, ik houd onwijs van thrillers, maar dit verhaal had meer iets van fantasy, maar dan begint de spanning op te bouwen. Het fantasy krijgt een donker randje en er komen thriller elementen om de hoek kijken. Nu wordt het voor mij interessant…

De passages die volgen lezen als een trein, de auteur weet unieke elementen in het verhaal te plaatsen waardoor het spannend blijft. De scheiding tussen de denkbeeldige wereld en de echte wereld wordt steeds vager en de spanning om te snijden. De plottwist is er eentje die ik totaal niet aan zag komen, ik had überhaupt niet nagedacht dat een dergelijke plottwist tot de opties behoorde.

Christopher keek naar de grond. Die was bedekt met bloederige voetafdrukken. In allerlei vormen en maten. Mannen. Vrouwen. Vooral kinderen. Het leek alsof mensen naar hem waren komen kijken als naar een dier in de dierentuin.

Stephen Chbosky heeft met deze thriller een uniek boek neergezet. De auteur weet de personages op een prachtige wijze neer te zetten waardoor je ze allemaal lijkt te kennen. Met juiste precisie worden de personages omschreven en alleen dat wat iets toevoegt aan het verhaal wordt verteld. Het is een boek voor de liefhebbers van Stephen King. Het is een verhaal dat alles lijkt te hebben een dosis fantasie, een donker randje en een unieke wending. Goed tegenover kwaad en hemel tegenover hel.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze thriller? Of heb je hem al gelezen? Laat het achter in de reacties.

Geef een reactie

CommentLuv badge

8 comments

    1. Hij is zeker de moeite waard! Het is inderdaad wel een dikke pil, kon hem soms ook maar moeilijk vast houden tijdens het lezen haha!

    1. Je moet er wel écht van houden. Er staat voorop thriller, maar dat is Het niet echt in mijn ogen. Wel zitten er onwijs spannende stukjes in maar niet echt thriller. Daarom dat ik zeg meer een fantasy met een donker en rauw randje!