Recensie Waarom moet ik u tegen jou zeggen – Karin Driegen

Uitgeverij: Uitgeverij WKD
Genre: Literatuur & Romans
Bladzijdes: 262

Prijs: € 19,95
Waardering:★★★★

Ik heb dit boek gekregen van de auteur. Waarvoor mijn dank! Dit heeft in geen enkele manier mijn recensie beïnvloed.

Waar gaat het boek over?

Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden.
Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

Mijn mening

In Waarom moet ik u tegen jou zeggen volgen we Minnie en Douwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Douwe zit in het verzet en kan daardoor alle gebeurtenissen in zijn leven niet delen met Minnie. Dat zorgt voor wantrouwen bij Minnie en dat de twee steeds verder uit elkaar groeien.

Karin Driegen heeft een fijne en beeldende schrijfstijl. In het eerste deel van het boek wisselt het perspectief tussen Douwe en Minnie. Hierdoor leer je beide goed kennen en zie je precies waar het in hun relatie mis gaat. Er worden mooie zinnen gebruikt om de situaties en de gevoelens te beschrijven waardoor de emoties ook daadwerkelijk echt binnen komen. Tot en met de bevrijding en de dood van Douwe heb ik echt in één ruk uitgelezen.

Daar is ze goed in geworden. Het ophalen van herinneringen. Je zou bijna kunnen zeggen dat haar leven zich nu voornamelijk in het verleden afspeelt.

Na de bevrijding volgen we Minnie en haar kinderen en kleinkinderen. De gevolgen van de oorlog sidderen nog altijd kenbaar door in hun leven. Ik vond het interessant om te lezen hoe Minnie met het verlies van haar man en de schuldgevoelens om gaat. Wel vloog ik een stuk minder snel door het tweede deel merkte dat ik dat iets minder indrukwekkend vond. Wel was de spanning van de verrader en de brief van de verrader goed opgebouwd, ondanks dat het niet helemaal als een verassing kwam. De brief in het boek stoppen maakte het cirkeltje helemaal rond, dat was een goede toevoeging aan het boek. Na het uitlezen van het gehele boek is het geheel wel weer ontzettend mooi. Je sluit Minnie in je hart.

Terugdenkend aan die eerste maanden na de bevrijding – waarin iedereen in het dorp zo gelukkig leek – ziet ze zichzelf omgeven door zwarte gordijnen. Door een spleet kijkt ze naar al die vrolijke mensen, maar ze kan hen met geen mogelijkheid bereiken.

Wel was het voor mij persoonlijke moeilijk dat er zoveel Duitse zinnen en woorden in stonden. Ik snap waarom het gedaan is en het past bij het personage en de gebeurtenissen, maar het haalde mij wel uit het verhaal en zorgde ervoor dat ik mijn telefoon met Google vertalen er naast moest houden en dan komen de bedoelde woorden denk ik minder aan dan zou moeten. We weten allemaal wat Google vertalen met je zinnen doet. Maar misschien was het in het verhaal wel heel gek als ze die zinnen weg gelaten hadden of vertaald naar het Nederlands.

Al met al vond ik het een heel mooi en eervol verhaal over de oorlog en vooral de gevolgen daarvan. Het liet mooi zien dat voor de mensen uit die tijd de oorlog niet stopte na de bevrijding. De daadwerkelijke oorlog was misschien weg, maar de klappen dreunde nog na van binnen. Het gaat over liefde, rouw, jaloezie en overleven. De personages zijn goed uitgedacht en heel mooi neergezet. Ondanks dat ik niet kan oordelen over de gebeurtenissen en of alles klopt voelt het wel alsof alles klopt aan het boek. Het is een mooi geheel en zeker een heel goed debuut. Hopelijk mogen we vaker genieten van de mooie schrijfstijl van Karin Driegen.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar het boek van Karin Driegen? Je kunt hem vinden in de (online) boekhandel, maar hij is ook beschikbaar bij Kobo Plus.

Geef een reactie

CommentLuv badge