Recensie Truth or dance – Chinouk Thijssen (Truth or Dance #1)

Uitgeverij: Clavis
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 285

Prijs: € 17,95
Waardering: ★★★★

Waar gaat het boek over?

Hoe ver ga jij voor je danscarrière?

Truth or Dance. Zo heet de groepschat waar ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden denken dat het een schoolproject is, waarbij ze door opdrachten uit te voeren kans maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten van Truth or Dance zijn bizar en soms zelfs ronduit gevaarlijk. De vriendinnen willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid om daarvoor hun vriendschap op het spel te zetten? En misschien zelfs over lijken te gaan?

Wat vind ik er van?

Truth or Dance begint met een ijzersterke en spannende proloog. Je zit direct in het verhaal en wilt direct weten wie er allemaal in de auto zat. Het roept je op om door te lezen en laat vraagtekens achter. Je moet weten hoe dat afloopt. Dat belooft al veel goeds voor de rest van de trilogie.

Na de spannende proloog gaan we terug naar drie jaar geleden. De spanning wordt even op pauze gezet en de lezer krijgt de tijd om de personages te leren kennen. Je volgt de vier meiden tijdens hun lessen, maar ook een beetje buiten de school. Je leest over het vele trainen, de strenge eetgewoontes, maar vooral dat het een hecht vriendinnen groepje is dat graag samen in Het Nationaal Ballet wilt komen. Maar je leest ook over de rivaliteit op de middelbare school. Niet iedereen kan de beste zijn en alleen de allerbeste gaan door naar de vervolgopleiding na een strenge auditie. Deze spanning heeft Chinouk goed op de lezer weten over te brengen, voor deze meiden is het alles of niets. Hoewel ik het fijn vond dat de personages werden voorgesteld vond ik het ook erg lang duren voor er weer een beetje spanning in het verhaal kwam. Ik was al even bang dat ik na zo’n ijzersterke proloog teleurgesteld zou raken in de rest van het boek. Gelukkig ben ik wel door gegaan met lezen en kwam al snel Truth or Dance in beeld.

Vanaf dat Truth or Dance in beeld komt is het klaar met het rustige verhaal rondom de meiden komt in een noodgang de spanning opzetten. Ook bij jezelf voel je onderhuids de spanning en die laat je niet meer los. Ik zat niet op het puntje van mijn stoel, maar ik bleef wel nadenken bij elke personage; ‘zal dit dan Truth or Dance zijn?’

Ondanks dat ik de lichte hoop had dat de proloog in dit boek plaats zou vinden had ik al snel door dat de antwoorden op deze proloog pas in de andere twee delen beantwoord zouden worden. De epiloog roept daarnaast nog meer vragen bij de lezer op. Dat heeft Chinouk echt onwijs knap gedaan. Een ding weet je zeker na het lezen van Truth or Dance; de andere delen ga je direct lezen.

Ondanks dat de spanning voor mij wat laat op gang kwam heeft de schrijfstijl van Chinouk mij wel weten te verassen. Ze schrijft op een fijne en vlotte manier die je tijdens het lezen goed vast houdt. Je kunt niet anders dan de ene na de andere bladzijde omslaan en doorlezen, alsof het vanzelf gaat. Het heeft veel vragen opgeroepen en enkele personages die ik verdenk. De onderhuidse spanning houd je scherp, maar zet in dit deel nog niet echt door. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn in de vervolgdelen aangezien daar geen introductie van de personages hoeft plaats te vinden.


Heb jij Truth or Dance al gelezen? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

CommentLuv badge

3 comments

    1. Dat denk ik inderdaad ook! Ik ben nu bezig in het laatste deel en qua spanning is het veel meer op niveau. Wat een serie zeg.. Dat je erop komt! haha