Recensie Onze planeet – Matt Whyman

Uitgeverij: Harper Collins Holland
Genre: Wetenschap & Natuur
Bladzijdes: 96
Prijs: € 19,99
Waardering: ★★★★★

Waar gaat het over?

Onze planeet is een reis rond de wereld met fotomateriaal en illustraties in prachtig vormgegeven pagina’s. Het brengt je van de geïsoleerde wildernis op de Noordpool naar de verbazingwekkend jungles van Zuid-Amerika en de immense Afrikaanse landschappen.
Je leert over de unieke habitats van onze planeet en over zijn vele bijzondere bewoners. Onze planeet is het wonderlijke verhaal over die ene plek waar we allemaal thuishoren.
“Mensen spelen ook een rol in deze verhalen. Vaak zijn wij echter de schurken, omdat we nou eenmaal niet zo zorgvuldig met de wereld zijn omgegaan als had gemoeten.”

Mijn mening

Toen ik hoorde over dit boek wist ik meteen dat ik het moest hebben. Onze planeet komt van de makers van Planet Earth en Blue Planet, en is gebaseerd op de succesvolle Netflix-serie met David Attenborough. Ik heb van al deze documentaires zo genoten en tegelijkertijd zoveel geleerd. De natuur blijft een bepaalde charme hebben waar ik graag over lees of naar kijk.

Het boek is opgedeeld in acht biomen, leefwerelden. In elk bioom bestaan koloniën van dier- en plantsoorten die, om te overleven, zich hebben aangepast aan de leefomstandigheden. Elk bioom is uniek, en samen zorgen ze ervoor dat de planeet naar behoren werkt. De volgende biomen komen aan bod in het boek; bevroren werelden, jungles, kustwateren, woestijnen, graslanden, oceanen, zoete wateren en bossen.

Over elk bioom wordt wat algemene informatie gegeven over wat voor soort dieren er leven en wat de gevolgen zijn van onze leefwijze op die wereld en dieren. De verhalen zijn kort, maar krachtig uitgelegd. Elk bioom wordt weergegeven met prachtige foto’s en illustraties en eindigt met een stukje over hoe we deze wereld zouden kunnen redden en wat er kan gebeuren als we deze niet zouden redden. Een echte eye-opener is dit boek dus.

Onze planeet is onwijs mooi vormgegeven en is interessant voor jong en oud. Ik ben door het boek heen gevlogen, maar zal het zeker nog vaker doorbladeren. Ik vind het zeker een mooie toevoeging aan de documentaires die er al zijn over onze planeet. Zeker een boek wat leuk is om cadeau te geven met de feestdagen die eraan zitten te komen. De een kijkt alleen de plaatjes en de ander leest ook de achterliggende informatie, informatie die eigenlijk iedereen zou moeten lezen.


Geef een reactie

CommentLuv badge