Becky Albertalli – Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Uitgeverij: Blossom Books
Genre: Young Adult
Bladzijdes: 272
Prijs: € 17,99
Waardering: ★★★★

Waar gaat het boek over?

Simon Spier is verliefd op Blue, een jongen die hij enkel kent van het mailcontact dat ze onderling hebben. Als hij vergeet zichzelf uit te loggen na een internetsessie op school, komt studiegenoot Martin achter zijn lang bewaarde geheim.
Zijn familie en vrienden weten namelijk niet dat Simon op jongens valt. Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het regelen van een date met Simons beste vriendin Abby, zorgt Martin ervoor dat de hele school achter Simons geaardheid.
Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over de manier waarop hij zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet tegen zijn eigen voorwaarden kan.
– “Even tussendoor, vindt je niet dat iedereen uit de kast zou moeten komen? Waarom is hetero zijn de norm?”

Mijn mening

Aan het begin van het boek had ik een beetje moeite met de schrijfstijl, ik kan niet precies mijn vinger leggen op waarom, maar ik zat niet direct in het verhaal. Dit zakte gelukkig snel weg en ging ik snel door het boek heen.

De hoofdstukken worden afgewisseld vanuit het ik-perspectief van Simon en het email verkeer tussen Blue en Simon. Je zou denken dat dit verwarrend is, maar niets is minder waar. Het loopt fijn en mooi in elkaar over en is echt een samenhangend geheel.
De geheimzinnigheid van Blue en hoe hard Simon zijn best doet om erachter te komen wie hij is maakt het verhaal in een opzicht zelfs spannend. Ik heb bij veel recensies gelezen dat de lezers er snel achter waren wie Blue was, maar voor mij kwam het als een verassing.

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is een mooi begin voor meer diversiteit in de jeugdliteratuur al blijft het al met al nog wel wat laagdrempelig. Wat ook mooi is dat het boek zowel met een rode als een blauwe cover is uitgebracht, het gaat tenslotte om de binnenkant.

Al met al is dit een prachtig verhaal over liefde, vriendschappen, hoop en seksualiteit. Ondanks dat het boek mij niet direct lag, komt alles wel mooi op zijn pootjes terecht. Het is een mooi onderwerp en de auteur heeft het heel mooi omschreven. De auteur heeft een fijne schrijfstijl waar je wel van moet houden. Het is een prachtig boek waarvan ik vind dat jongeren dit verplicht moeten lezen op de middelbare school.


Heb jij Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld al gelezen? Wat vond jij van dit boek? Laat het achter in de reacties!

Geef een reactie

CommentLuv badge

6 comments

  1. Ik vond Simon VS maar niets. Niets is een groot woord, maar toch. Volgens mij las ik het gewoon in een verkeerde periode. Ik las het toen echt nog een hype was. Iedereen was er lyrisch over en volgens mij waren mijn verwachtingen gewoon erg hoog. En deze zijn jammer genoeg niet waargemaakt.

    1. Dat is zeker jammer! Boeken zijn soms net films als je hem op het verkeerde moment kijkt kan het heel erg tegenvallen terwijl een ander moment je hem misschien geweldig had gevonden! Nou moet ik zeggen, vond dit ook niet hoogstaand. Het was leuk om te lezen, goed verhaal en goede personages maar er zijn betere boeken, vind ook ik!